Skoda OctaviaI 1996-2004

Go down

Skoda OctaviaI 1996-2004

Komentar  LUDzy on Mon Dec 14, 2009 9:01 pm

koda Octavia je još jedan pun pogodak iz češke fabrike. Kvalitetna izrada, udobna vožnja i praktičnost su na prvom mestu, a još uvek izgleda prilično poželjno. Zadnja sedišta nisu najudobnija, a ni mesta nema previše, dok je prtljažnik ogroman. Insistirajte na punoj servisnoj istoriji, jer ako ulje nije redovno menjano, turbine kod dizela znaju da zakažu, a 1.9 TDi sa 110 KS ima problema sa elektronikom.

IZGLED
Ovaj stari model Oktavije ćete lako razlikovati od novog po manjoj prednjoj masci i prednjim svetlosnim grupama koje ne dominiraju toliko kao na novom modelu pod oznakom A5. No, ovo ne znači da je stara Oktavija ružna. Naprotiv.
Još uvek je atraktivnog izgleda, a sama praktičnost i njena upotrebljivost su na vrhunskom nivou. Gepek je veliki, mesta ima dovoljno za pet odraslih osoba, jedino će viši putnici na zadnjoj klupi imati malo problema sa smeštanjem nogu. Unutrašnjost, a pogotovo prekidači jako podsećaju na VW Golf što i nije čudo jer su upravo iz njega i preuzeti.
To, naravno, govori o dugotrajnosti istih i o samom kvalitetu izrade koji je na nemačkom nivou. Sedišta su dovoljno udobna i za duža putovanja, a po gradu je impresivna lakoća kojom se ova Škoda probija kroz gužvu.

MOTOR
Trebalo bi izbeći najmanje motore kao što je 1,4L benzinac sa 75KS koji sa velikom mukom izlazi na kraj sa težinom ove limuzine. U karavan varijanti čak nije ni predviđen kao opcija. Sledi 1,6 sa 100Ks, optimalan izbor, pa odmah iza njega 2,0 benzinac sa 115KS koji se pokazao kao veoma pouzdan i izdržljiv motor.
Za one sa sportskim ambicijama, tu je 1,8L turbo benzinski motor sa 20 ventila i 150, a u kasnijim verzijama i 180KS. Treba na umu umati i potrošnju koja raste sa kubikažom i snagom pa, recimo ne očekujte manje od 12 litara proseka za najjači motor.
Kod dizela, preslikana slika iz VW koncerna. 1,9SDI sa 68KS treba izbegavati jer je dosta trom, a naša preporuka je stari i već dokazani i pokazani 1,9TDI sa 90 ili 110KS. Jeste malo bučniji ali će vas impresionirati mala potrošnja, jeftino održavanje i dugotrajnost.

KVAROVI
Škoda je, prema anketama, trenutno jedan od pouzdanijih proizvođača automobila. Od nekih elektronskih problema možete očekivati kvar EGR ventila na jačem od dva dizela što uzrokuje povećanu potrošnju i osetno manju snagu motora.
Još jedan od problema kod turbodizela može biti zaprljanost pa i otkaz turbine usled neredovne zamene motornog ulja, pa ovaj podatak treba proveriti pri kupovini.
Ako se odlučite za neki od benzinaca, proverite da li je zupčasti kaiš redovno menjan i pazite ako uzimate one najjače. Imajte na umu da su žustro voženi pa dobro proverite kvačilo, diskove i znake pretrpljenog sudara.
avatar
LUDzy

Broj komentara : 81
Join date : 2009-12-14
Mjesto : Podgorica

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu