Skoda Fabia 2000-2007 karakteristike, najcesci kvarovi

Go down

Skoda Fabia 2000-2007 karakteristike, najcesci kvarovi

Komentar  LUDzy on Mon Dec 14, 2009 9:22 pm

Skoda Fabia je automobil sa više nego dobrim odnosom cene i kvaliteta, odlična je u vožnji i nudi dosta prostora. Takodje, Škoda kao marka nudi relativno niske troškove popravke i rezervnih delova, dok je pouzdanost na mnogo višem nivou i od mnogih premium brendova. Ako možete, proverite da li je motor pregrevan, jer ovo nije redak slučaj zbog nešto lošije instalacije.

IZGLED
Škoda je ovim modelom planirala da raskrsti sa prošlošću, reputacijom loših automobila koji prokuvavaju na svakom ćošku i strmoglavim padom cene sa godinama. U tome su i uspeli.
Treba napomenuti da je ovo prvi model fabrike od kada je u vlasništvu Volkswagena pa ne čudi kvalitet izrade i izdržljivost. Primetne su sličnosti sa Polom, ali Fabia je lepša za vožnju, jednako šarmantna i čak pouzdanija.
Nemačka kontrolna tabla sa isto takvim kvalitetom unutrašnjosti čini da se osećate udobno za volanom. Sedišta su dovoljno tvrda a opet i udobna za duge vožnje. Mesta za putnike pozadi ima u ograničenim količinama, a oni viši će se lako smestiti za volanom.
Sama vožnja je odlična, sa dobrim balansom između komfora i ležanja na putu. Jedina zamerka u ovom delu ide na boje enterijera koje su nekako preterano sive i tmurne.

MOTOR
Kod benzinaca akcenat stavljamo na 1.2L i to onaj slabiji, sa 54KS. Sa potrošnjom od 5 litara bezolovnog, štedljiviji je od istog sa 64KS a razlika u vožnji nije toliko primetna.
Treba obići trocilindraš od 1.0L jer je veoma bučan i trom. Tu su i dva 1.4 sa, respektivno, 75 i 100KS, a i najjači 2.0-litraš sa 136KS.
Od dizela, biramo već dobro poznati i dokazani Volkwagen-ov 1.9TDI sa 100KS koji prosečno potroši samo 4.2 litra dizela na 100 kilometara. Tu je i slabiji 1.9SDI, isti samo bez turbine, koji se pokazao takođe štedjivim ali ipak dosta slabijim sa svojih 60KS. Postoji i 1.4TDI sa 70, 75 ili 80KS ali je dosta nemiran i bučan. Vrh ponude je 1.9TDI pojačan na 130KS, sa takođe razumnom potrošnjom.

KVAROVI
Škode su danas poznate po pouzdanosti. Čak i da se desi neki kvar, delovi i popravke nisu skupi, a servisa ima sasvim dovoljno.
Par stvari koje treba proveriti pri kupovini su eventualna curenja vode u kabini, što je posledica zapušenog odliva klima uređaja. Obratite pažnju i na nivo rashladne tečnosti jer su moguća sitna curenja, popuštanja creva i eventualno pregrevanje.
Ako se, pak, odlučite za benzinca od 1.4L treba proveriti da nije pomešao ulje i vodu jer nije redak slučaj da dihtung glave popusti, a ovakve popravke su nepotrebne i veoma skupe
avatar
LUDzy

Broj komentara : 81
Join date : 2009-12-14
Mjesto : Podgorica

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu