Ford Focus 1998-2004 karakteristike, najcesci kvarovi

Go down

Ford Focus 1998-2004 karakteristike, najcesci kvarovi

Komentar  LUDzy on Mon Dec 14, 2009 8:53 pm

Ford Focus je po mišljenju mnogih jedan od najboljih modela u klasi. Ukoliko izgled odgovara, potrudite se da nadjete dobar primerak i nećete zažaliti.
Praktičan je i zabavan za vožnju, uz odlične motore. 1.4-benzinac je jednostavno preslab, a predlažemo 1.8 TDCi dizel. Kod modela sa većem kilometražom vešanje zna da pravi probleme, a i kompjuter ima svoje momente, pa sve proverite u servisu.

IZGLED
Kada se Ford Focus prvi put pojavio, davne 1998. godine, njegov izgled je bio kontroverzan. Vremenom smo se navikli na njega, a obzirom da je sjajan auto za vožnju, jedno vreme je bio i bestseler. Neki čak i smatraju da je lepši od modela koji ga je nasledio.
Šasija je sjajno izbalansirana pa ovaj Fokus pruža veliki užitak u vožnji. U kabini prostora ima za pet odraslih osoba, jedino je na zadnjoj klupi mala oskudacija sa prostorom za noge. Kabina je odlično dizajnirana i praktična pa tako imate puno pregrada za razne sitnice, a sama instrument tabla je pregledna sa svim komandama na dohvat ruke.
Vozačka pozicija je odlična, a ako zanemarimo široke zadnje stubove i preglednost je na nivou. Redizajn je izvršen u oktobru 2001-e godine, a nove modele možete prepoznati po drugačijoj prednjoj masci, lepšim branicima i migavcima koji su ubačeni u farove.

MOTOR
Ako naiđete na 1,4 benzinca obiđite ga, osim ako ne želite stalno da menjate brzine i da vam se auto vuče po asfaltu. 1,6 je optimalan izbor i pruža najbolji odnos performansi i potrošnje za prosečnog vozača. Prosečna potrošnja za ova dva benzinca je oko 6 litara bezolovnog benzina.
Ako želite da odskočite od proseka, tu su i 1,8 i 2,0 varijante gde potrošnja raste i do 8 litara u proseku.
Što se tiče dizela, naša preporuka ide na 1,8TDCi agregat i to onaj slabiji, sa 98KS. Njegove karakteristike su miran rad, rafiniranost i mala potrošnja uz dobru vučnu snagu. Ugrađivan je i jači, sa 113KS pa ko voli nek izvoli. Potrošnja bi u kombinovanoj vožnji trebalo da bude oko 5 litara za sve dizele.
Ako baš želite zujalicu da kažemo da postoji i ST170 model kome samo ime govori o snazi i još ređi, RS, sa čak 212 konja.

KVAROVI
Fokus je generalno tvrd orah ali Ahilovu petu mu predstavlja vešanje, pogotovo kod modela koji su prešli veću kilometražu. Prema istraživanju tržišta, čak pola kvarova ima veze ili sa vešanjem ili sa osovinom.
ECU (kompjuter) može da otkaže, mada nije često, pa oslušnite rad motora pri kupovini. Ako naiđete na varijantu sa automatskim menjačem, imajte na umu da traju kraće od manuelnih, pogotovo ako nisu pravilno održavani, pa posebno proverite i ovaj deo.

avatar
LUDzy

Broj komentara : 81
Join date : 2009-12-14
Mjesto : Podgorica

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu