2010 Audi A8

Go down

2010 Audi A8

Komentar  LUDzy on Sat Jan 30, 2010 1:52 pm

Novi Audi A8 je luksuzna limuzina sa izrazito sportskim karakteristikama. Fascinantan sportski izgled, inovativna tehnologija i izuzetan komfor su demonstracija motoa: "Prednost zahvaljujući tehnici".

Audi dizajn je uvek fascinantan u svojoj složenoj inteligenciji. Linija krova kao kod kupea ostavlja utisak kao da klizi; skulpturalne površine pružaju osećaj smirenosti i prestiža sa oštrim linijama. Novi A8 ističe vodeću poziciju koju ima Audi u oblasti automobilskog dizajna. Predstavljajući najaktuelnije u mnogim inovativnim tehnologijama, A8 nagoveštava ovu poziciju novim i progresivnim elementima dizajna.Nova luksuzna limuzina ima izdašne dimenzije - 5137 mm dužine, sa 2992 mm međuosovinskog rastojanja, 1949 mm širine i 1460mm visine. Audi A8 svojom dužinom i širinom znatno prevazilazi i svoje prethodnike i svoju konkurenciju. Što se tiče visine, on ostaje ispod svoje najbliže konkurencije u Nemačkoj.
Maska hladnjaka ima novi dizajn, sa hromiranim ivicama, trodimenzionalna je i bogata detaljima. Ona je integrisana u prednji deo, a horizontalne hromirane ivice ističu širinu vozila.
A8 na svet gleda potpuno novim farovima - sa xenon plus jedinicama i farovima u LED tehnologiji, koje je Audi prvi predstavio širom sveta u sportskom vozilu visokih performansi R8.Adaptivni sistem svetala uvećava xenon plus jedinice - on kontroliše obrtne module tako da oni uvek pružaju savršeno osvetljenje za raskrsnice, u gradu, na drumovima i autoputevima. Novo univerzalno svetlo za sve vremenske uslove integrisano u farove zamenjuje farove za maglu. Njihova standardna pozicija u vazdušnim cevima je sada okružena radarskim senzorima opcionalnog tempomata sa stop&go funkcijom.
Još jedan modul koji Audi nudi su trajna kontrola svetala. Video kamera, postavljena u prednjem delu unutrašnjeg retrovizora, prepoznaje druga vozila po njihovim svetlima. Kompjuter prilagođava svetlo vozila pomoću kliznog opsega koji garantuje maksimalno moguće osvetljenje.Tehnološka novina iz Audi-ja je povezivanje kontrolne jedinice farova sa opcionim MMI navigacionim sistemom. Ovaj sistem analizira rutu unapred i informacije prosleđuje kompjuteru kako bi se aktivirala svetla za autoput. Npr. pre ulaska u raskrsnicu, sistem aktivira adaptivno svetlo koje pruža bolju osvetljenost i samim tim povećava bezbednost.

VRHUNSKA TEHNOLOGIJA: FAROVI U LED TEHNOLOGIJI

Vrhunsko rešenje u novom A8 modelu su svetla u LED tehnologiji. Ona pružaju ovoj velikoj limuzini savršenu pojavu po danu, a još izrazitiju po mraku. Farovi u LED tehnologiji pružaju mnogo funkcionalnih prednosti u svakodnevnim situacijama. Sa temperaturom boje od 5500K, njihova svetlost razlikuje dnevnu svetlost i tako manje zamara oči. Oni su takođe veoma efikasni. Niski snopovi npr. troše samo 40W po jedinici, malo manje od već veoma efikasnih xenon plus farova.Bočni pogled na novi A8 pruža sliku koncentrisane i istaknute snage. Tipično za Audi, linija vozila čini dve trećine visine, a preostala trećina ide na stakleni deo. Od maske hladnjaka Tornado linija, karakteristična za Audi, ide kao laka ivica odmah ispod ivice prozora. Linija se nastavlja odmah iznad kućišta točkova, pružajući A8 snažan izgled na putu.

Zadnja svetla takođe stvaraju utisak i trodimenzionalnosti i uočljivosti - tipično za Audi. Ona su takođe u LED tehnologiji sa 72 diode po jedinici, koje emituju svetlost. Zadnja svetla troše samo 9 watt-i po jedinici, čiji gornji segment je svetlovod - plastična cev, a donji deo je reflektirajuća postojana površina. On je tanji od gornjeg segmenta kako bi optički snizio centar gravitacije zadnjeg dela A8.

KAROSERIJA

Velika, jaka, bezbedna, a opet začuđujuće laka aluminijumska karoserija opet postavlja nove standarde. Njena mala težina je ključni faktor za izvanrednu voznu dinamiku, efikasnost i odličan komfor. Audi, vodič u lakom dizajnu u auto industriji, još jednom potvrđuje svoju vodeću ulogu.Pre 15 godina brend sa četiri prstena je uveo Audi Space Frame tehnologiju u proizvodnju, sa prvom generacijom A8. I sada Audi opet koristi ovu tehnologiju u znatno unapređenom obliku. U zavisnosti od funkcije koju imaju, elementi ASF karoserije se u potpunosti razlikuju u obliku i presečnim oblastima. Npr. čvorovi A stuba novog A8 i jedan od 25 zalivenih mesta u karoseriji - međusobno povezuju uzdužne delove, prag, poprečne nosače, krovne nosače itd.Audi je znatno povećao jačinu elemenata karoserije u novom A8, pri čemu je znatno smanjio i debljinu materijala i težinu.
Jedna od ključnih stvari za ovo je novi kompozitni materijal za aluminijumske ploče. Upotreba tih novih aluminijumskih legura velike čvrstine je omogućila uštedu na težini od 6.5kg.

VELIKA ČVRSTINA, NISKE VIBRACIJE

Pored male težine, ASF karoserija novog A8 ima mnogo drugih prednosti. Statička torziona čvrstina je povećana za 25% u poređenju sa prethodnikom, koji je već bio lider u ovom segmentu. U pogledu kvaliteta lakoće, odnos između težine, torzione čvrstine i veličine, karoserija je dostigla poboljšanje od 20%. ASF princip pruža znatno manje vibracija i impresivnu tišinu unutar vozila za osećaj koji je tipičan samo za Audi automobile.

UNUTRAŠNJOST

Unutrašnjost novog A8 predstavlja pravo uživanje za čulo vida i sluha. Svojom elegancijom i stručnošću pravih majstora, enterijer je duboko ukorenjen u filozofiji brenda sa četiri prstena. On je mnogo širi i prostraniji u odnosu na svog prethodnika.Jasna i intuitivna filozofija brenda dostiže nove visine u A8. Veliki, obli instrumenti su jasno izraženi. Informacioni sistem za vozača koji služi kao kompletni centar za informacije i kontrolu, ima novi izgled. Centralni ekran je povećan dijagonalno za 7 inča, prikazujući sve funkcije prema lako razumljivom konceptu.

CENTRALNI DEO: SAVRŠENA KOMANDNA TABLA

Komandna tabla u novom A8 je široka i ravnomerno nagnuta. Ona sadrži instrument tablu za automatski klima uređaj, kao i terminal za regulaciju MMI, sada u novoj verziji. Upotreba je veoma jednostavna: ruka vozača na tiptroniku sa 8 brzina, asimetrično locirana na centralnom delu, pružajući mogućnost vozaču da lako koristi komande.A8 postavlja standarde i u kvalitetu obrade, još jednoj oblasti gde se Audi pokazao odličnim. Kombinacija najkvalitetnijih materijala i njihova precizna upotreba u untrašnjosti vozila predstavljaju iskustvo za sva čula. Veliki operativni elementi i tasteri su opcionalno dostupni sa aluminjumskom površinom i lako i precizno funkcionišu kao mehanizam časovnika. Mnogi tasteri su sa visokim crnim sjajem, a mnogi delovi koji se često upotrebljavaju su pokriveni slojem koji ih čini krajnje otpornim na grebanje.
Veliki dekorativni umeci se sastoje iz dva dela. Donji elementi su serijski sjajni u crnoj boji, a gornji su u orah smeđoj, dok je celina naglašena finim hromiranim širim linijama. Brušeni aluminijum i fino drvo su dostupni kao opcionali.Audi nudi pet osnovnih boja za unutrašnjost, kao i tri nijanse za nebo. Asortiman obloga je od prirodne kože, koja je posebno meka i prozračna. Audi takođe nudi nekoliko paketa kože, Alcantara paket i proširen aliminijumski izgled unutrašnjosti.

SA PUNO EMOCIJA: ORKESTAR SVETLOSTI

U mraku još jedna karakteristika dolazi do izražaja - novo ambijentalno osvetljenje. Bela svetla u LED tehnologiji dodatno ističu unutrašnjost. Mnoge diode su dvobojne ili trobojne, šeme boja slonovače, bele (polar) i boja rubina se mogu odabrati za MMI.
Jedna od mnogih karakteristika u novom A8 je i komanda start-stop, koja vozaču omogućava da uključi motor dok mu je ključ još uvek u džepu.Automatski klima uređaj reguliše unutrašnju temperaturu u dve zone, a kao opcional u četiri zone. Postoje 3 klimatska načina, blagi, srednji i jaki, koji takođe menjaju način strujanja vazduha. Za zimu je dostupna i četvrta varijanta koja intenzivno greje deo za noge.
Standardna prednja sedišta imaju mogućnost električnog podešavanja na 12 načina. Komforna sedišta nude čak više luksuza sa mogućnošću podešavanja na 22 načina. Audi nudi kao opcional i sportska sedišta. Ventilacija u tri faze je u ponudi dodatno uz grejanje.U A8 i putnici koji sede pozadi se tretiraju prvoklasno. Po želji, Audi pruža zadnju klupu sa raznim električnim podešavanjem spoljašnjih sedišta, funkcija memorije se nalazi na instrument tabli, kao i podesivost prednjeg suvozačevog sedišta otpozadi. Grejanje sedišta, električne zavesice i automatski klima uređaj sa četiri zone sa odvojenom zadnjom kontrolnom tablom upotpunjuju paket. Ventilacija i funkcija masaže su takođe dostupni.
Novi A8 pruža 510 l velikog prtljažnika. Nakon otključavanja vrata prtljažnika se automatski podižu. Opcionalni paket za prtljažnik obuhvata mrežu, dve kuke za torbe, držač za kišobran i utičnicu od 12 volti.
avatar
LUDzy

Broj komentara : 81
Join date : 2009-12-14
Mjesto : Podgorica

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu