Opel Vectra 1995-2002 karakteristike, najcesci kvarovi

Go down

Opel Vectra 1995-2002 karakteristike, najcesci kvarovi

Komentar  LUDzy on Mon Dec 14, 2009 8:49 pm

Opel Vectra B je prilično povoljna za kupovinu, sa dobrim motorima i odličnom izolacijom. Noviji modeli su pouzdaniji, i to oni proizvedeni posle 1999. godine, a preporuka ide najnovijim primercima. Zupčasti kaiš može da napravi najveću štetu, pa proverite kada je zamenjen, i naravno tragove rdje.
IZGLED
Vektra je zamišljena kao robustan, porodični automobil koji je jeftin za održavanje i jednostavan za popravku. Mesta na prednjim sedištima ima dovoljno dok na zadnjoj klupi za noge nije problem ali mesta za glavu nema baš u izobilju.
Ptrljažnik je dovoljno veliki za četvoročlanu porodicu i pravilnog je oblika. Sam kvalitet vožnje, pogotovo po gradu, bi mogao da bude i bolji, obzirom da volan ne daje pravu sliku onoga što se dešava sa točkovima.
Pedala kočnice nije dovoljno progresivna pa su moguća nepotrebna cimanja kako vas kao vozača tako i putnika. Naravno, sve je stvar navike, dakle ovo nije auto koji će vam leći već pri prvom krugu na parkingu.
Nakon 1999-te je urađen i redizajn pa vlasnici ovih modela kažu da je većin ovih problema nestala.

MOTOR
Široka paleta motora obuhvata benzince od 1,6, 1,8, 2,0, 2,2, pa čak i V6 sa 2,5 litre radne zapremine. Naša preporuka je 1,8 ili 2,0 motor.
1,6 se nije baš pokazao agilnim sa svojih stotinak konja. Prosečna potrošnja koju možete da očekujete je oko 6 litara bezolovnog benzina, bar prema fabričkim podacima. Veći benzinci, naravno, troše i više, pa fabrika kaže da 2,5 V6 potroši čak 12 litara goriva.
Od dizelaša, ugađivani su 2,0DI, 2,0DTI i 2,2 turbo dizel. Svi su poznati po svom karakterističnom zvuku, pogotovo u leru, a ne očekujte preveliku prefinjenost u vožnji.
Naša preporuka je 2,0DTI koji sasvim dobro vuče zahvaljujući turbini sa kojom ovaj motor razvija oko 100 konjskih snaga.

KVAROVI
Najveću pažnju pri kupovini obratite na vešanje i kompletnu elektroniku u kolima. Takođe, večiti Opelov problem je rđa pa proverite zadnje koševe koji obično prvi stradaju.
Redizajnirane Vektre imaju bolje vešanje pa na ovom polju ne bi trebalo da bude većih problema ali pri kupovini oslušnite rad motora jer bilo kakvo škripanje ili lupanje nagoveštava potencijalni problem sa vodenom pumpom pa, u krajnjem slučaju, i motorom i menjačem.
Ovi kvarovi i nisu toliko skupi koliko recimo kvar klima uređaja pa dobro proverite njegov rad. Kvačilo je takođe podložno bržem habanju pa iako nije skup deo za zamenu, proverite njegovu potpunu ispravnost.

Prema fabrici, zupčasti kaiš se menja na svakih 65.000km pa zavirite u servisnu knjižicu jer ako pukne, može da uništi ceo motor.

avatar
LUDzy

Broj komentara : 81
Join date : 2009-12-14
Mjesto : Podgorica

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu