Citroen C4 1.6HDi/Ford Focus 1.6 TDCi

Go down

Citroen C4 1.6HDi/Ford Focus 1.6 TDCi

Komentar  LUDzy on Tue Dec 15, 2009 12:06 amUporedni test:
Citroen C4 1.6 HDi i Ford Focus 1.6 TDCi
ROĐACI
Iako konkurenti, Ford i grupacija PSA zajedničkim snagama razvijaju dizel agregate, od najmanjeg 1.4 do najvećeg 2.7 V6


Događaj godine za Citroen i Ford u 2004. godini, bilo je lansiranje modela C4 i Focus.

Ostarela i nikada preterano popularna Xsara, odmah je zaboravljena, dok je Ford imao malo teži zadatak. Naime, prva generacija Focusa prodala se u fantastičnih četiri miliona primeraka (tri u Evropi i jedan milion na američkom kontinentu), no nakon šest godina uspešne karijere, zamena je postala neophodna. Ne toliko zbog realnih slabosti, već prevashodno zbog najezde mlađe i atraktivnije konkurencije. Ovde pre svega mislimo na Renault Megane, Golf V, Toyotu Corolla, Audi A3, Opel Astru, Mazdu 3, Seat Leone, restilizovanog Peugeota 307..., tako da su u Fordu morali da ulože puno energije, kako bi Focus ostao na vrhu. I, pošteno govoreći, potpuno su uspeli u tome, što dokazuju veoma dobri podaci o prodaji.

Međutim, iako u istoj klasi, argumenti koje poseduju C4 i Focus, radikalno su različiti. Citroen je najzad pronašao izgubljeni identiet, orginalnim formama koje se uglavnom dopadaju svima. Prvi su se distancirali C3 i C2, potom je C4 inagurisao zajednički stil prednjeg dela, sa integrisanim znakom konstruktera u masci, i farovima u obliku hokejske palice. Restilizovani C5 i najnoviji C6, nastavljaju u sličnom maniru, a mali C1 uspešno popunjava prazninu u donjem delu ponude. Sve u svemu, povoljna klima koja obećava, dok kod Forda ne vlada isto raspoloženje. Mnogi modeli su na zalasku karijere (Ka i Mondeo, a u iščekivanju je novi Galaxy), dok su Fiesta i Fusion samo osveženi najnovijom restilizacijom.
Jedino se C-Max, dobro drži (kompaktni mini van zasnovan na istoj platformi), tako da se od Focusa očekuje da izbavi Ford iz nezavidne finansijske situacije.


Logična evolucija
Kada se pojavio prvi Focus, 1988 godine, izazvao je pravi šok avangardnim stilom i smelim formama, potpuno različitim od anemičnog Escorta, koga je nasledio. Zahvaljujući brojnim kvalitetima, odmah je proglašen automobilom godine, a sa vremenom postajao je sve zreliji i bolji. Fokus 2 nije, dakle, mogao opet napraviti revoluciju, već je samo pozitivno evoluirao.

Ne toliko izgledom, koliko kvalitetom i dimenzijama. Opšti trend rasta se nastavlja, pa je tako naslednik duži za gotovo 20 cm. Što se tiče stila sačuvan je čuveni «new edge design», sa kojim se proslavio prethodnik, ali rezultat nije isti. Reljefni poklopac motora i izraženi blatobrani, daju mu moćan izgled spreda, dok je zadnji deo, sa izrazito položenim staklom i svetlosnom grupom na C stubu, malo orginalniji. U svakom slučaju promene nisu ni iz bliza toliko drastične kao kod Citroena, koji kada odluči da promeni model, onda to uradi tako da više niko ne može da ga prepozna. Jedino dimenzijama C4 ostaje blizak Xsari, odnosno sa 4,25 m, kraći je za 10 cm od Focusa. Ovo će se odraziti na raspoloživi prostor za putnike, osetno veći kod Focusa. Prostora za kolena ima kao u vozilu superiornije kategorije, dok je prtljažnik sa 385 litara, najizdašniji u segmentu. Jedino se treba zadovoljiti rezervnim točkom «palačinkom», odnosno gumom manjih dimenzija. U protivnom, sva prednost se gubi (kao u slučaju testiranog vozila), zbog poda podignutog za 7-8 santimetara

.C4 u poređenju sa njim deluje skučeno, odnosno njegov raspoloživi prostor je žrtvovan u korist zavodljivih formi, što važi i za prtljažnik. Ima zapreminu od samo 320 litara, no zahvaljujući njegovom praktičnim aspektu, ovo mu se donekle oprašta. Naime, u Citroenu ne prestaju da nas iznenađuju inovacijama vezanim za njega (setite se praktičnih sklopivih kolica u Picasso i plastične police koja deli prtaljažnik na dva dela u C3), pa su sada izmislili još jednu sklopivu pregradnu policu, kako bi se odvojile sitnije stvari od krupnijih, i ujedno sprečilo njihovo tumbanje. Zapravo, C4 ima neuporedivo orginalnije «cake», kako bi se što više dopao kupcima. Umesto klasične jelkice okačene o retrovizor, nudi male flašice sa različitim parfemima, integrisane u izduvu za vazduh. Zatim njegova komandna tabla poseduje čak četri različita displeja sa informacijama, od kojih je svakako najimpresivniji centralni, sa digitalnim pokazivačem brzine. Smešten u sredini, u vidnom je polju svih putnika, sa izuzetno čitljivim podacima, bez obzira na količinu spoljašnje svetlosti. Činjenica je da ovoliki ekrani zahtevaju malo privikavanja, odnosno neupućen vozač zbunjeno traži željenu informaciju. Potom, pogled prirodno pada na digitalni obrtomer, smešten odmah iznad upravljača (pocrveni kada su obrtaji previsoki), dok su druga dva rezervisana za klima-uređaj, putni računar i radio prijemnik.

Posebno poglavlje zaslužuje upravljač sa fiksnim centalnim delom. Okreće se samo obruč, što omogućuje smeštaj brojnih komandi na njegovoj unutrašnjosti. Za skuplje verzije tu su regulator i limiter brzine, komande CD radio prijemnika i sistema za satelitsko navođenje, i naravno «dugme» za sirenu, smešteno na donjem delu. Zahvaljujući ovakvom rešenju, vazdušni jastuk nije kao obično kružnog oblika, već je programiran da većim delom pokrije donji deo dela. Neupućen vozač ni ne primeti razliku, što znači da nikakvo privikavanje nije neophodno. Po rečima generalnog direktora, gospodina Clauda Satineta, košta prihvatljivih 100 evra više od klasičnog, pa je za očekivati da ćemo ga videti i u ostalim modelima. Ipak, ne i u C6, kojeg smo nedavno imali prilike voziti, jer se sa njegovim razvojem počelo znatno ranije.U poređenju sa ovim nadarenim Citroenom, Focus je čista klasika. Komandna tabla njegovog protivnika podseća na svemirski brod, što nikako ne znači da su analogni instrumenti u Fordu prevaziđeni. Veliki i pregledni, ne može im se ništa zameriti, osim što nisu toliko atraktivni. Zapravo, čitav stil komandne table ne donosi ništa novo, do te mere, da je prethodni Focus bio znatno orginalniji, mada ne i kvalitetniji. Upotrebljena plastika je na gornjem delu mekana, završna obrada je bez mane, a ergonomija komandi je dovedena do savršenstva. Sedišta i upravljač se kod oba konstruktora podešavaju po dubini i visini (i za bazne verzije), a kod Focusa se, uz doplatu, mogu podešavati i pedale.


Jednim pogledom
Citroen C4
Karoserija
Udobnost
Izgled
9
Napred
9
Funkcionalnost
7
Pozadi
8
Kvalitet izrade
8
Ukupno:
8,50
Ukupno
8,00
Ponašanje u vožnji
Enterijer
Vozne osobine
8
Funkcionalnost
8
Performanse
7
Dizajn
9
Kočnice
8
Ponuda prostora
8
Ukupno:
7,66
Kvalitet materijala
8
Motor
8
Zavšna obrada
8
Menjač
7
Ukupno:
8,20
Cena
7
Prosečna ocena: 7,767
Uz doplatu se mogu dobiti i mnoge druge «high-tech» sitnice, kao što su, recimo, svetla koja se zaokreću u krivinama, a kod Citroena je odnedavno u upotrebi i sistem za održavanje budnosti vozača na autoputu. Dva vibrera, smeštena u sedalnom delu vozačevog sedišta, zavibriraju kada se bez pokazivača pravca prešlo preko pune ili isprekidane linije. Oni dobijaju informaciju od senzora smeštenog ispod prednjeg blatobrana, pa ukoliko se brzinom iznad 80 km/h pođe ulevo, zavibrira levi i obrnuto. Verujte, dobro funkcioniše, a po želji se može i isključiti, kako ne bi smetao prilikom vožnje po krivudavim putevima. Za «sirotinju», ipak ostaje neophodni minimum opreme (centralno zaključavanje, električni podizači stakla napred, auto radio, ABS, osam vazdušnih jastuka...), no ona često varira u zavisnosti od tržišta.

Međutim, prezentacija enterijera je, ipak, superiornija kod Citroena, bez obzira o kojoj je verziji reč. Iako C4 nema kao nekada fotelje umesto sedišta, ova su se pokazala udobnijim i bolje profilisanim. Za razliku od Focusa, nasloni za glavu se lako podešavaju, tako da je vožnja njime za nijansu prijatnija. Isprazniti džepove i odložiti neophodne sitnice, opet je lakše u Citroenu, zahvaljujući brojnim policama i pregradama veće zapremine.

uspešan dizajn,
orginalna komandna
tabla,
praktični aspekt,
upravljač sa
fiksnim središnjim delom
mali prtljažnik,
nedovoljna zaštita
bokova,
samo dva oblika
karoserijeDovoljno snažan i ekonomičan motor
Odmah po pojavljivanju Focus i C4 su bili opremljeni sa dva dizel agregata: 1.6 od 110 KS i 2.0 od 138 KS. Reč je o savremenim motorima sa 16 ventila u common rail tehnologiji, koji ujedno imaju i sistem «Overboost». Podiže obrtni momenat prilikom snažnih opterećenja, i baš njega su lišene testirane verzije, kao i turbo kompresora sa promenjivom geometrijom.

Usled toga, snaga je sa 110 KS spala na 92 KS (kod Focusa na 90 KS), kao i obrtni momenat sa 240 na 215 Nm. Na papiru možda izgleda mnogo, ali u praksi snaga i elastičnost su više nego dovoljni za svakodnevnu vožnju. Kod oba vozila motor prima gas iz najnižih obrtaja, jedino su usled kraćih prenosnih odnosa i manje težine, međuubrzanja za nijansu bolja kod Citroena. Nažalost, njegova ručica menjača nije ni blizu toliko prijatna i precizna, kao kod Focusa.
Sposobni su da doguraju i do 180 kilometara na sat, uz sasvim prihvatljive šumove vetra i buku od kotrljanja. Ubrzanja do 100 km/h su praktično identčna, odnosno treba im oko 12 sekundi, što je neznatno lošije od motora sa 110 KS.

Isto tako oba automobila su izuzetno sigurna na putu, tako da je teško reći koji je bolji. Citroen se, kao i u slučaju Xsare, odrekao u ovoj kategoriji hidrauličnog ogibljenja i ima klasične amortizere sa veoma tvrdim trimom. To ne znači da je neudoban, nego da treba zaboraviti na uobičajne predrasude, kako su Citroeni mekani, a Fordovi tvrdi. Focus veoma uspešno upija nepravilnosti puta, a njegova šasija je dokazuje svu efikasnost u C-Maxu, Mazdi 3 i Volvu S40. Samo čestim promenama za upravljačem možemo utvrditi određene razlike u ponašanju, odnosno C4 se pokazao malo agilnijim u zavojima, sa manjom bukom od podvozja. Oba su bila opremljena elektronskim sistemom za kontrolu stabilnosti (ESP), koji je kod C4 u serijskoj opremi, a kod njegovog protivnika se treba doplatiti 500 evra. I jedan i drugi impresioniraju efikasnošću kočnica i bili su obuveni u pneumatike istih dimenzija 205/55 R16. Kod Focusa ovi su opet uz doplatu, tj. serijski za baznu verziju su dimenzija 195/65 R15. Jeftinije i udobnije.

Kako se radi o zajedničkom motoru, ni potrošnja ne može biti drastično različita. Citroen ima rekordno dobru aerodinamiku, ali kao što smo rekli i kraće prenosne odnose, tako da treba računati na prosek od nepunih 7 litara. Ekonomičnom vožnjom mogu ostati ispod 5 litara, dok po gradskim gužvama putni računar pokaže potrošnju od maksimalnih 9 lit.Ubedljivo ekonomičnije za par litara od benzinske braće, nažalost, po cenu veće buke u unutrašnjosti. Iako su oba konstruktora upotrebila znatne količine izolacionog materijala, odmah se zna da su ispod « haube» dizel agregati. Dok su hladni, odnosno kada se snažno ubrzava, podižu glas, da bi, srećom, postali daleko tiši sa porastom radne temperature i pri konstantnoj brzini. Kada smo spomenuli ekonomičnost, recimo da su testirani dizeli skuplji za 1.400 evra od adekvatnih benzinskih 1.6, snage 100 i 110 KS. Vredi li ili ne, zavisi od broja pređenih kilometara godišnje, ali je sasvim sigurno da se može uštedeti u poređenju sa snažnijim dizel verzijama. Kao da su se dogovorili, «izduvani» HDi i TDCi su jeftiniji za isto tako 1.400 evra, bez da su karakteristike i potrošnja znatno lošiji. Početna cena testiranog C4 iznosi 17.800 evra, a njegovog protivnika sa druge strane Rajne 17.250, ali bez ESP-a.


Jednim pogledom
Ford Focus
Karoserija
Udobnost
Izgled
7
Napred
8
Funkcionalnost
7
Pozadi
8
Kvalitet izrade
8
Ukupno:
8,00
Ukupno
7,20
Ponašanje u vožnji
Enterijer
Vozne osobine
8
Funkcionalnost
7
Performanse
7
Dizajn
7
Kočnice
8
Ponuda prostora
9
Ukupno:
7,66
Kvalitet materijala
7
Motor
8
Zavšna obrada
8
Menjač
9
Ukupno:
7,60
Cena
8
Prosečna ocena: 7,928
Napomena! Cene važe u Francuskoj, dakle kod nas su različite i adaptirane uslovima tržista. Uostalom poznata je stvar da u određenim zemljama Evropske zajednice, cene istih modela variraju i do 20 %.
Neodoljivi francuski šarm
Bez ikakve sumnje, oba automobila su uspešno rođena. Ozbiljnijih mana zapravo ni nemaju, tako da je samo stvar ukusa za koji model se odlučiti. Činjenica je da je Focus prostraniji, što može biti važno za porodičnu upotrebu, dok se C4 distancira orginalnošću i samo njemu svojstvenim šarmom. Čak i u verziji sa troja vrata Citroen pokazuje više mašte, odnosno coupe se zadnjim delom veoma razlikuje od berline, dok su kod Forda praktično samo oduzeta zadnja vrata. Za utehu, ovaj je od nedavno u karavan verziji i sa četvora vrata (Sedan), za koje treba doplatiti razumnih 600 evra. Inače, modeli sa troja vrata su jeftiniji za 300 evra, i deluju kompaktnije.

raspoloživi prostor
za putnike,
zapremina
prtljažnika,
precizan menjač
previše klasičan dizajn interijera,
male pregrade
u vratima,
forma
prednjih sedišta,
rezervni točak za nužduC4 ima veoma neobično isečeno zadnje staklo, u stilu nekadašnjeg Amija 6, koje mu znatno kvari vidljivost. Želimo li ga još malo kritikovati, spomenimo nisko postavljene bočne zaštite (kod pragova), potpuno neefiksane, u šta se možemo uveriti ukoliko u blizini zida otvorimo vrata. U gusto naseljenim sredinama, njegovi bokovi, kao i osetljivi branici, brzo će promeniti boju i oblik.

Ukoliko bi trebalo proglasiti moralnog pobednika, nakon svega navedenog, to bi bio C4, mada je Focus, paradoksalno, skupio više poena. Njegovim izborom kupci sigurno neće pogrešiti, odnosno u određenim domenima ovaj je najbolji u kategoriji. Kako se u ocenjivanje izgleda ne vredi upuštati, na zainteresovanima je da izaberu između fluidnih linija Citroena i oštrih, kao krojenih sekirom, linija Forda. Karakteristike su, logično, veoma bliske, dakle poverenje u konstruktora ili određene povlastice prilikom kupovine, jedino mogu prevagnuti.
avatar
LUDzy

Broj komentara : 81
Join date : 2009-12-14
Mjesto : Podgorica

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu