Peugeot 106 VS Citroen Saxo VS Renault Clio

Go down

Peugeot 106 VS Citroen Saxo VS Renault Clio

Komentar  LUDzy on Mon Dec 14, 2009 11:48 pm

Udobnost po niskoj cijeni:

Ovo je test gradskih "malisana" koji su nas gotovo preplavili.... Nizak standard, visoke cijene goriva, registracije i rezervnih djelova, male plate i sve ostalo, uticu na kupovinu vozila. Vecina nije u stanju da priusti sebi novi automobil, a odgovara mu vozilo manje klase jer vecinom vozi po lokalu, za takvog, pravi izbor je jedan od ova 3 auta. Ako se odlučite za neki od ovih modela sa oko 10 godina iza sebe, možete se nadati ceni od oko 2.500 eura pa naviše.Dizajn:

Iako ovi automobili više nisu u cvetu mladosti, još uvek su koliko toliko aktuelni.
Peugeot 106 ima najuspeliji dizajn, doduše nije baš sve išlo tako glatko od njegovog predstavljanja 1992. godine.

Imao je tada pristojnu, ali neupadljivu liniju. Sredinom 90-tih je redizajniran, napred i pozadi, a dobio je i nešto drugačiji kokpit.

Pomenuta operacija je dala odlične rezultate, prodaja je znatno skočila, te je upravo ovaj primer, dokaz kako lepši automobili imaju bolju prođu, te ako još iza toga stoji solidan kvalitet i udobna vožnja, dobra prodaja se može planirati i za duži vremenski period.
Citroen Saxo je automobil na istoj osnovi kao već pomenuta 106-ica, iako se ne radi o identičnim automobilima, mnogo toga je zajedničko, osim naravno dizajna. Saxo još uvek deluje sveže, ali se ni po čemu ne izdvaja od mora sličnih automobila, te i zbog toga ima nešto nižu cenu. Za kupce koji ne pridaju puno važnosti izgledu, već više cene praktičnost karoserije, Saxo može biti pravi izbor.

Clio je definitivno originalne pojave. Mada se ne bi moglo reći da spada u najlepše automobile u klasi, ipak ima liniju koja dosta dobro odoleva zubu vremena, te nećete imati utisak da se vozite u autu koji iza sebe ima bar šest leta.

Ponuda prostora – prtljažnik

U ovoj klasi automobila ne treba očekivati čuda, ali ipak treba istaći da Clio nudi malo više mesta, a to pogotovo dobro dođe putnicima na zadnjim sedištima. To ne treba da čudi, jer ima nešto duže međuosovinsko rastojanje od modela iz PSA koncerna. Najveći prtljažnik ima Saxo, te sa 280 litara predstavlja jedan od većih u ovoj klasi, Clio nudi pristojnih 255 litara, što je otprilike neki minimum potreban jednoj prosečnoj porodici. Peugeot 106 nudi samo 215 litara, što je jedva nešto više nego kod našeg Juga (173 litara). Dakle nedovoljno, iako je ovaj model namenjen pre svega mladim ljudima, i u principu slovi kao drugi auto u kući.

Motor i perfomanse

Pošto nameravamo da vam predstavimo ono najpovoljnije, da ne kažemo najjeftinije, opisaćemo osnovne motore, dakle od 1.1 litara. U „Saksu“ i 106-ici je isti motor sa elektronskim ubrizgavanjem goriva i 60 konjskih snaga koje postiže pri 6.200 o/min. Iako se radi o modelima sa istom težinom, u „Pežou“ motor radi nekako srčanije, te sa njim ovaj Francuz stiže do stotke za oko 14 sekundi, dok modelu Saxo treba oko 15,2 s. Oba pomenuta modela postižu relativno visoke maksimalne brzine od 165 i 162 km/h.
Clio 1.2 ima motor od tačno 1.149 kubnih santimetara, te razvija maksimalnu snagu od 60 KS, ali pri niskih 5.250 o/min. Upravo na prethodno izneti podatak obratite pažnju, posebno kada se kupuje vozilo staro, na primer, 6 godina sa preko 100.000 pređenih kilometara, jer je „Renoov“ motor znatno manje napregnut, a postiže i maksimalni obrtni moment od 93 Nm na niskih 2.500 o/min. Gore pomenuta konkurencija postiže 88 Nm pri visokih 3.800 o/min. Prevedeno na jezik prosečnog kupca, to znači, da je potrebno mnogo manje vrteti motor u „Kliju“, pa je samim tim zamor materijala manji, te njegov agregat može da pređe više kilometara pre generalne opravke, što svakako ne predstavlja mali trošak.
Clio ubrzava do stotke za 15 sekundi i postiže pristojnu maksimalnu brzinu od 160 km/h. Kada je o potrošnji reč, ona je prihvatljiva kod sva 3 modela, s tim da je najmanja kod „Renoa“, samo 6,2 litra na 100 km, dok Saxo i 106-ica troše malo više, 6,6 odnosno 6,7 litara. U gradskim uslovima vožnje potrošnja goriva kod sva tri modela je nešto veća, ali još uvek u granicama od oko 7 litara.

Ponašanje na putu

Saxo ima najizbalansiranije vešanje, jednako dobro leži i krivinama kao i malo sportskiji Peugeot 106, ali čini se da neravnine na putu upija uspešnije od svog bratskog rivala. Clio nudi meko ogibljenje, što je zbog stanja naših puteva više nego dobrodošlo. Međutim kada malo jače pritisnete papučicu gasa u krivini, zadnji deo lako pobegne, a pri tome upravljač koji daje zaista malo informacija šta se dešava ispod točkova nije na visini zadatka. Dakle sa „Renoom“ malo lakše, a papučicu gasa možete odlučnije stisnuti samo na auto putu. Citroen se lakše kontroliše, iako ni kod njega volan nije za uzor, ali ipak zaslužuje prelazne ocene. Peugeot 106 ima najprecizniji i najdirektniji upravljač od pomenutih modela. Nudi zabavnu vožnju, i kada zadnji kraj malo pobegne, lako ga je vratiti na zadatu putanju. Ako želite da iskoristite ovu prednost „Pežoa“, zaobiđite u širokom luku slabi 1.0 litarski benzinac od 50 KS, jer bolji izbor predstavlja jači motor od 1,1 litra ranije opisan, ali i 1.4 litarski agregat od 75 KS koji nekako najbolje pristaje ovom nestašnom laviću.

Kvalitet/cena

Za oko 4.000 eura možete kupiti, mali, ali moderan automobil, pri čemu treba dati prednost modelima sa petoro vrata, jer ćete ih kasnije lakše prodati, a ako ste familijaran čovek, a pogotovo dama, i sami znate koliko je karoserija sa dodatnim parom vrata praktičnija. Iako ovi francuski modeli malih dimenzija nude prilično dobar komfor, i ugodno ogibljenje, te eventualno, uz izbor nekog jačeg motora mogu biti i više nego uspešni dugoprugaši, u toj ulozi se nekako najbolje snalazi Clio. U kombinaciji sa 1.9 litarskim dizel motorom, Clio predstavlja pravi izbor, jer ima dovoljno snage (65 KS) a troši zaista malo (6,8 l dizela).

Kad je pouzdanost u pitanju, sva tri modela su u proseku klase, a Renault je čak i malo bolji, ali i on ima svojih minusa, a to su pre svega osovine i suspenzija. Kod „Pežoa“ problem pravi kvačilo, ali i suspenzija mu nije baš najrobustnija, što važi i za model Saxo.
Kada su u pitanju troškovi održavanja, za Renault je potrebno preko 500 eura za četvorogodišnji period, i to bez specijalnih kvarova, što nije malo, ali je ipak manje nego kod VW Pola, ali i više nego kod Opelove Corse. Kod modela Saxo i Peugeota 106 uopšte ne važi tvrdnja da je održavanje Francuza skupo, jer je dovoljno nešto više od 300 eura za redovno održavanje u nekom periodu od 4 godine. Što se držanja vrednosti automobila tiče, u Evropi se najbolje kotira Clio (45%), zatim 106-ica (oko 41%), pa tek onda Citroen Saxo sa oko 39% vrednosti od cene novog posle 3 godine. Pošto smo ovde opisivali varijantu kupovine modela starih oko 6 godina, pozitivna stvar je što se na našem tržištu cena tih godišta dosta dobro drži i narednih nekoliko godina, jer je zbog slabe platežne moći naših sugrađana još uvek velika potražnja za modelima koji su stari i po jednu deceniju i više. Kupovinom ovih modela, i kasnije njihovom prodajom kroz 2-3 godine izgubićete malo novca. Teško je zaista reći koji od ova tri automobila nudi najbolji odnos cene i kvaliteta, ali po našem skromnom mišljenju bi blagu prednost dali „Kliju“.

Ako se odlučite za kupovinu nekih od ovde navedenih modela, povedite računa o tome da li je auto redovno servisiran, i da li je od prvog vlasnika, u protivnom odustanite, pa makar dobili i nižu cenu. Uostalom već bi nakon 2 godine trebalo ozbiljno razmatrati prodaju ovih modela, dok su još uvek koliko toliko aktuelni na tržištu polovnjaka, i svakako pre generalne opravke motora, koja je ponekad nužna i pre 200.000 pređenih kilometara.
avatar
LUDzy

Broj komentara : 81
Join date : 2009-12-14
Mjesto : Podgorica

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu