Audi A4 1995-2001.karakteristike, najcesci kvarovi

Go down

Audi A4 1995-2001.karakteristike, najcesci kvarovi

Komentar  LUDzy on Mon Dec 14, 2009 8:32 pm

Motori i pogon Audija A4 su veoma izdržljivi. Prostor napred nudi više nego dovoljno mesta, što se ne može reći za zadnju klupu. Nekako premali poklopac prtljažnika, pa veći tereti predstavljaju problem. Veoma udoban na dužim putovanjima.
IZGLED
Audi A4 je trebalo da zameni dobro poznati i opšteprihvaćeni stariji model, Audi 80, pa je samim tim standard morao biti veoma visok. Visok kvalitet ugrađenih materijala u kabini je u to vreme postavio nove standarde za ostale proizvođače. Sedište se podešava i po visini, a volan po visini i dubini pa će svi, ma kakvog rasta bili, naći idealnu poziciju za upravljačem. Mesta napred ima sasvim dovoljno i za suvozača dok je na zadnjoj klupi malo tesnija situacija.
Gepek je prostran ali je utovarni prostor relativno mali pa ćete morati malo da se pomučite pri ubacivanju stvari. Što se tiče samih komandi, može se reći da su čak i premekane. Recimo, ako samo malo jače pritisnete kočnicu, ovaj Audi će vas zalepiti za šoferšajbnu pa ovo zahteva nežnost i navikavanje. Sama buka u kabini ne postoji, a A4 se odlično ponaša na autoputu.
Tvrdoća vešanja je podešena taman koliko treba pa će i sportska vožnja biti sa dovoljno prianjanja na put, kao i udobno krstarenje otvorenim putevima. Jedina zamerka u ovom delu testa ide na račun stereo uređaja čijih dugmića, po našem mišljenju, ima previše a i premali su. Od opreme možete očekivati u svim modelima dva air bag-a, centralno zaključavanje, ABS kočnice pa i električne prozore i retrovizore.

MOTOR
Široka paleta motora, pa ćemo pokušati da vam olakšamo izbor. Ako više preferirate benzinske varijante, ugrađivani su motori od 1.6 pa do 2.8 litara radne zapremine. Racionalan izbor u ovom slučaju bi bio 1.8 ili 2.0 benzinac koji pružaju najoptimalnije performanse uz razumnu potrošnju.
Ako želite malo više snage, tu je i 1.8 potpomognut turbo punjačem sa nekih 150KS koji je, doduše, dosta lenj dok se ne upali turbina. Od dizel motora tu su provereni nemački TDI agregati, od koji preporučujemo 1.9 sa 110KS. Postoji i slabiji, sa 90, ali razlika u snazi je primetna a potrošnja nije mnogo veća u odnosu na snažniji model.

KVAROVI
Samo održavanje Audija, govorimo o ovlašćenom servisu, je čak nešto skuplje od, recimo, BMW-a serije 3 koji mu je i glavni konkurent pa se raspitajte o cenama rezervnih delova pre kupovine. Što se motora tiče, a pogotovo dizela, možete biti poprilično mirni.
I menjači takođe odlično obavljaju svoj posao i veoma su pouzdani. Proverite ispravnost elektronskih dodataka jer su oni najčešći uzrok problema, kao i amortizere i samo vešanje jer ukoliko auto nije redovno održavan, popravke ove vrste kvarova mogu biti veoma skupe.
Ukoliko se odlučite za benzinsku 1.8 varijantu preporučujemo redovnije menjanja zupčastog kaiša koji je ne tako često pucao i pre roka za zamenu koji je propisala fabrika. Automatski menjači postoje, mada ih ne preporučujemo, a pogotovo one prve primerke jer se nisu baš dobro pokazali a popravke su veoma komplikovane, samim tim i jako jako skupe.avatar
LUDzy

Broj komentara : 81
Join date : 2009-12-14
Mjesto : Podgorica

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu