Citroen Xsara 1997-2004 karakteristike, najcesci kvarovi

Go down

Citroen Xsara 1997-2004 karakteristike, najcesci kvarovi

Komentar  LUDzy on Mon Dec 14, 2009 9:45 pm

Citroen Xsara se dobro vozi, i kao polovnjak nije skup - ali sa razlogom. Nije preterano pouzdan, posebno kvačilo i vešanje koje često zadaju probleme. Kod svih, ali posebno kod ovog modela preporučujemo da insistirate na servisnoj knjižici, i to potpunoj, jer čak i manji problem sa elektrikom mogu da budu skupi za popravku.
IZGLED
Xsara kupe, na prvi pogled, liči na sve pomalo. Da skinemo Citroen-ovu oznaku teško bi sa sigurnošću mogli da tvrdite koji proizvođač stoji iza ovog modela. Dakle, nema baš neki prepoznatljiv stil pa ako kupujete auto da bi drugi okretali glave za vama ovo nije taj. Ako pak želite da se vozite udobno oduvek se znalo da su francuzi pravi izbor.
Treba napomenuti da su u ovaj kupe ugrađivani samo jači motori pa je i donji postroj podešen malo tvrđe nego što smo navikli na Citroen. Komandna tabla je čista i pregledna, jedina zamerka ide na pojedine dugmice koji se vremenom razlabave.
Zadnja klupa nije preterano komforna pa ukoliko vozite troje odraslih pozadi sudaranja ramenima su neizbežna. Gepek je na nivou klase, a rezervni točak se nalazi ispod automobila pa ukoliko ne želite da ostanete bez njega savetujemo kupovinu sigurnosnog šrafa. Postoje dve varijante ovog kupea - VTR i VTS.

MOTOR
Za početak je u VTR varijantu ugrađivan 1.6 sa 89KS koji nije preterano živahan ali je posle fejs liftinga pojačan na dovoljnih 110KS. Bilo je i 1.8 varijanti ali mi preporučujemo 2.0 VTS sa 167KS, naravno pod uslovom da je redovno održavan. Prosečna potrošnja koju možete očekivati je oko 8 litara bezolovnog benzina ali ako stvarno pritisnete gas očekujte čak i duplo.
Postoje i dizel varijante, mada jako retke, koje pogoni 2.0HDi motor sa 110KS koji se lepo bori sa masom automobila. Prosečna potrošnja mu je, prema fabričkim podacima, nešto preko 4 litara dizela.

KVAROVI
I kod ovog Citroena tipični problemi kao za celu grupaciju. Kvačilo je slaba strana, kao i vešanje, pa proverite gume za nejednaku istrošenost. Proverite i ispravnost kompletne elektronike na kolima.
Imajte na umu da su oba modela, a pogotovo VTS voženi često sa pedalom gasa do poda pa pregledajte da auto nije slučajno bio havarisan, što je česta pojava kod ovakvih gradskih zujalica.

avatar
LUDzy

Broj komentara : 81
Join date : 2009-12-14
Mjesto : Podgorica

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu