Renault Megane 2002-2009 karakteristike, najcesci kvarovi

Go down

Renault Megane 2002-2009 karakteristike, najcesci kvarovi

Komentar  LUDzy on Mon Dec 14, 2009 9:34 pm

Reno Megan je praktično legendaran automobil naših puteva. Odlični motori, solidna kabina i udobnost, ali prilično nepouzdana elektronika pa obavezno proverite SVE komande. Kočnice znaju da prave probleme, paljenje i odgovor na gas takodje poznati problemi.
IZGLED
Kada se prvi put pojavio, sada već stari Megan je izazvao čuđenje javnosti zbog svog neobičnog dizajna ponajviše zadnjeg dela, ali bilo je potrebno samo par meseci na putu da se ljudi naviknu i prihvate ga takvim kakav jeste.
Unutrašnjost je napravljena od kvalitetnih materijala pa se može očekivati dugovečnost, što je već i dokazano godinama koje su prošle a nisu ostavile pocepana sedišta ili izlizanu plastiku. Pozicija vozača je visoka pa je i vožnja pregledna i francuski udobna.
Kako to ide, udobnost i sportske performanse ne idu zajedno pa možete očekivati veća naginjanja karoserije u krivinama pri oštrijoj vožnji. Ovaj Megan je dostupan i kao limuzina i kao hečbek s tim što mesta za noge na zadnjoj klupi kod varijante sa petora vrata baš i nema dovoljno.
Od većih zamerki u ovom delu testa jedina ide na veličinu gepeka koja je manja nego kod konkurenata u klasi.

MOTOR
Veliki izbor. Benzinci i dizeli u rasponu od 1.4L pa sve do 2.0 turbo benzinca sa celih 222KS. Kada bi trebali da biramo, od benzinaca bi izabrali 1.6L jer je najoptimalniji što se tiče potrošnje i performansi, jedino mu se može zameriti malo veća buka na autoputu pri višim obrtajima. Prosečna potrošnja je nešto ispod 6 litara bezolovnog benzina, što je prihvatljivo, a uvek postoji i mogućnost ugradnje nekog plinskog uređaja što je posebno isplativo ukoliko prelazite veću kilometražu.
U tom slučaju treba razmisliti i o dizelima, a u Megan su ugrađivane dve varijante od 1.5L sa 80 i 106KS, kao i sada već čuveni 1.9dCi na koji bi i mi bacili sve svoje karte. Prosečna potrošnja je oko 5 litara eurodizela sa veoma glatkom vožnjom i dovoljno rezervne snage za preticanja.
Renoovi motori već godinama važe za pouzdane, pogotovo dizeli koji se ugrađuju i u neke konkurentske modele.

KVAROVI
Reno inače ne spada u najpouzdanije proizvođače automobila pa je tako i sa ovim Meganom. Najveći problem predstavlja elektrika, a tu podrazumevamo razne probleme sa podizačima prozora, brisačima, migavcima, a kod modela sa karticom za otključavanje vrata i pokretanje motora su mogući i potpuni otkazi ovog, nimalo jeftinog dela.
Još jedan problem predstavlja i to što kvarovi nisu tipični pa budite spremni da ostavite svog ljubimca u servisu duže nego što bi ste to želeli. Obratite pažnju i na neka škriputanja u kabini, mada nisu česta ali se dešava da plastika popusti na pojedinim mestima.
Kočnice znaju da cvile, što se uglavnom vrlo lako rešava, ali ovaj izdadak vam ne treba. Obavezno proverite paljenje i odgovor mašine na papučicu gasa.
Da rezimiramo, ako vam se svidja njegov dizajn, mi bi smo vam preporučili 1.9dci Expression i da sa sobom povedete električara ne bi li sprečili eventualne nepredviđene troškove.

avatar
LUDzy

Broj komentara : 81
Join date : 2009-12-14
Mjesto : Podgorica

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu