Fiat Brava 1995-2002 karakteristike, najcesci kvarovi

Go down

Fiat Brava 1995-2002 karakteristike, najcesci kvarovi

Komentar  LUDzy on Mon Dec 14, 2009 9:19 pm

Solidni motori i relativno jeftino održavanje, mada upravljanje nije savršeno. Proverite da li je zupčasti kaiš redovno menjan - na 3 godine ili 50.000 km, i obavezno da li je mašina pregrevana zbog problema sa hladnjakom.
IZGLED
Kada je prvi put ugledala svetlost dana, davne 1995-te godine, Fiat Brava je okretala glave ali ne zbog svog sjajnog već veoma čudnog izgleda. Dizajnirana je kao varijanta Fiata Bravo sa petora vrata. Operacija nije bila najuspelija pa ćete mnogo ćešće na ulici sresti Fiat Bravo nego Fiat Bravu.
Sam kvalitet izrade je pravi italijanski pa ne očekujte baš mnogo. Pozicija za volanom je pristojna, ima dovoljno mesta i za one većeg rasta, kvalitet plastike bi mogao biti i bolji, a sedišta su onoliko dobra koliko je to i bilo potrebno.
Brava privlači svoje kupce cenom koja je dosta niža u odnosu na konkurenciju, pa za relativno mali novac dobijate auto koji može da preveze pet odraslih osoba a čak ima i poveći gepek.

MOTOR
U početku je ugrađivan benzinac od 1,4 litre koji je kasnije zamenjen manjim ali ne i slabijim 1,2 sa 80KS. Jedan od ova dva motora i mi preporučujemo kao najbolji odnos snage i potrošnje, a i najčešći su na tržištu. Fiat je poznat po malim motorima (ranije zvani Fire) koji odlično vuku kroz gradsku gužvu.
Od većih benzinaca ugrađivani su i 1,6 i 1,8. Ovaj veći ne preporučujemo, a 1,6 se pokazao kao dosta pouzdan i u modelu Bravo. Uz njega možete i da naiđete na automatski menjač, pa ako ikako možete, zaobiđite ga. Nijedan do sada nije napravljen a da nije pravio probleme već posle par godina upotrebe, pa preporučujemo dobre i izdržljive manuelce.
Dizeli su ređe viđeni među polovnjacima, a pokazali su se i kao prejaki za ovaj Fiat. Ako na to i dodamo činjenicu da su veoma bučni, jasno je da je benzinac, u ovom slučaju, bolji izbor.
Što se potrošnje tiče, od manjih benzinaca očekujte oko 6 litara prosečne potrošnje. 1,6 troši negde oko 7, dok dizeli troše 5 litara u proseku. Samo održavanje kako motora tako i mehanike i elektrike nije tako skupo, ali pazite se kvačila koje nije baš jeftino i suspenzije koja je nekako “čudna” i oduzima dosta vremena.

KVAROVI
Prema istraživanjima, najviše problema je bilo sa amortizerima i kompletnim trapom pa pri kupovini oslušnite zvukove koji dopiru spolja i probajte oštrije volan. Čest problem je i neredovna zamena zupčastog kaiša koja dovodi do njegovog pucanja a ovo do veoma skupih intervencija.
Nije retka pojava ni da se zapuši hladnjak pa dobro pregledajte motor na znake pregrejavanja. Na kraju, proverite svu elektroniku na automobilu. Brava nije generalno skup auto za održavanje ali se može desiti da posećujete majstora malo češće nego što bi ste to želeli.avatar
LUDzy

Broj komentara : 81
Join date : 2009-12-14
Mjesto : Podgorica

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu