Peugeot 106 1991-2003 karakteristike, najcesci kvarovi

Go down

Peugeot 106 1991-2003 karakteristike, najcesci kvarovi

Komentar  LUDzy on Mon Dec 14, 2009 8:57 pm

Peugeot 106 je pravi gradski mališan, sa svim svojim manama i prednostima. Prostora naravno nema u izobilju, vozačka pozicija nije savršena, a i pedale su zbijene pomalo. Izbegavajte dizele, proverite neravnomernu istrošenost guma i u širokom luku zaobidjite primerke kojima curi ulje ili rashladna tečnost.

IZGLED
106-ice ja pavi automobil za početnike i one koji najveći deo svog vremena provode u gradskoj vožnji. Na duža putovanja slobodno zaboravite jer ovaj Pežo ne voli otvoreni put.
Sedišta će vrlo brzo postati neudobna, izolacija kabine je jako loša pe će vetar i buka motora samo podići nervozu i ništa od uživanja u krstarenju. Ni vozačka pozicija nije najbolje rešena pa je tako, recimo, volan fiksiran a pedale zbijene te će oni viši imati velikih problema da se udobno smeste.
Na zadnjim sedištima ima dovoljno mesta, ali samo za decu, dok će se odrasli smestiti sa grimasom na licu. Ni sa gepekom nije ništa bolje, staje samo 215 litara, ali se na skupljim verzijama sklapa zadnja klupa.

MOTOR
Odmah ćemo da isključimo dizelaša. Ima 1.500 kubika i preglasan je. Jeste da je potrošnja ispod pet litara dizela ali cena koju će vaši uši platiti je prevelika.
Benzinci idu od 1.1 litar se stvarno trudi i čak mu u određenim momentima i polazi za rukom da odlično povuče. Ipak, bolji je 1.4-litarski model koji lako uspeva da vuče 106-icu. Prosečna potrošnja je oko šest litara bezolovnog benzina što je prihvatljivo.
Postoje i dva 1.6 motora, sa 8 i 16 ventila. Jači je poznat kao GTI varijanta i pretvara 106-icu u pravu gradsku zujalicu. U ovom slučaju potrošnja skače na sedam, ali samo ako ste laki na gasu.

KVAROVI
Ono što je glavni problem 106-ice su trap i vešanje (na našim putevima je ovo izraženo) pa pri testiranju proverite da li dopiru neki čudni zvukovi iz ovog pravca i da li se auto kreće po pravoj liniji. Zupčasti kaiš se menja na 80.000 kilometara, a zadnji kočioni cilindar nije preterano trajan.
Kvačila nisu najotpornija, a obzirom da je ovo omiljeni auto kod početnika, dobro proverite da li je lamela počela da proklizava. Motorni prostor treba da bude čist, a ako primetite negde tragove ulja ili rashladne tečnosti, odustanite od kupovine. Ima puno 106-ica pa možete da dopustite sebi da birate.avatar
LUDzy

Broj komentara : 81
Join date : 2009-12-14
Mjesto : Podgorica

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu